zobacz:  przerywnik.pl   autogielda.pl   e.autogielda.pl

Czwartek, 27 Listopada 2014, Imieniny obchodzą: Ksenia, Walerian, Franciszek

ds

NAPISZ DO NAS

Napisz do nas - w każdej sprawie związanej ze zdrowiem i urodą

zdrowieiuroda@autogielda.pl

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE

NAJNOWSZE

Zatrzymać młodość (26-03-2009)

Czy wiemy, co jemy? (26-03-2009)

Uroda twarzy (26-03-2009)

Piękne i jędrne pośladki (26-03-2009)

Muzykoterapia (26-03-2009)

Co daje sport (26-03-2009)

Nalewki lecznicze

Magdalena Orlicz


Dawniej w domowych apteczkach dominowały nalewki ziołowe, które jednocześnie leczyły i były smakowite. Potem przyrządzane według starych przepisów nalewki na ziołach, kwiatach, owocach prawie znikły. Ale mam dla was dobrą wiadomość! Wraca moda na tradycyjne polskie nalewki ziołowe, owocowe i na miodzie.

Po łacinie nalewka oznacza tinkturę, słowo znane każdemu aptekarzowi. Tinktura to leczniczy wyciąg alkoholowy z ziół. Domowe nalewki mają od 30 do 70% alkoholu, a ich przyrządzanie kiedyś było ceremonią. Zioła mieszano według przekazywanych z pokolenia na pokolenie przepisów. Jeśli sami macie ochotę i czas, przyrządzić sobie nalewkę. Warto wiedzieć, jak je kiedyś robiono. Najpierw zebrane owoce wieszano nad spirytusem lub zalewano okowitą. Zaszpuntowane beczki z zawartością przechowywano w piwnicach, wystawiano na słońce lub przechowywano w specjalnie wykopanych dołach i zasypywano ziemią. Beczki musiały tak przeleżeć od kilku miesięcy do trzech lat. Następnie rozlewano nalewkę do butelek, ale z degustacją czekano jeszcze pół roku. Tak oto powstawały wyśmienite trunki w całej gamie smaków: wytrawne, półwytrawne, półsłodkie i słodkie. Każdą biesiadę rozpoczynał kieliszeczek piołunówki na apetyt, a do indyka podawano kieliszek wytrawnej morelówki. Natomiast do pieczeni z dzika i jelenia popijano wiśniówkę, która wzbogaca smak tego specjału. Pasztetowi z zająca towarzyszyła tarniówkę, a kieliszek nalewki z czarnej porzeczki najlepiej podkreślał smak kaczki. Kiedy przyszedł czas na deser, podawano nalewki słodkie i półsłodkie.

Zwolennicy tych trunków i ich producenci podkreślają ich walory zdrowotne i smakowe. Jednak pod warunkiem, że pije się je w niewielkich ilościach – najwyżej dwa małe kieliszki.



NALEWKI Z ZIÓŁ

Można je przygotować ze świeżych i suszonych ziół. Jednak nalewki ze świeżych ziół są smaczniejsze i bardziej aromatyczne. Nalewka ziołowa jest prosta do zrobienia i z pewnością wiele osób je przygotowuje. Zioła należy wymieszać z alkoholem i szczelnie zamknąć. Aby sporządzić wyciąg, stosuje się trzy rodzaje rozpuszczalników: spirytus etylowy, wódka i wino albo winiak. Nalewkę odstawiamy na tydzień lub dwa w ciemne miejsce. Kiedy alkohol przejdzie kolorem i aromatem ziół, przecedzamy zioła przez lnianą szmatkę, a samą nalewkę przechowujemy w butelkach nawet kilka lat. Pamiętajcie, że nalewki są pomocne w dolegliwościach u osób, które nie mają przeciwwskazań do spożywania alkoholu, i że są zdrowe w małych ilościach. Oczywiście nalewki nie nadają się do podawania leczniczo dzieciom.



NALEWKA Z CYKORII – stosowana w zaburzeniach żołądkowo-wątrobowych. Cztery łyżki korzenia cykorii zalać szklanką czystej wódki i odstawić na tydzień w zamkniętym szklanym pojemniku. Następnie przecedzić i wycisnąć. Stosować po 30 kropli na pół szklanki wody trzy razy dziennie.



NALEWKA Z CZOSNKU – w chorobach układu krążenia, w miażdżycy, poprawia trawienie, działa na odporność. Zalać 150 g świeżego czosnku 500 g czystej wódki i przez kilka dni przechowywać w butelce, często wstrząsając. Przecedzić przez gazę, zlać do butelki i przechowywać w lodówce. Podawać 20 kropli na ćwierć szklanki mleka, stosować trzy razy dziennie.



NALEWKA Z LIŚCI JEMIOŁY - stosowana w miażdżycy, przy nadciśnieniu. Zebrać świeże liście jemioły (400 g) i zalać 1 litrem słodkiego białego wina, odstawić na 10 dni. Pić po pół szklanki dwa razy dziennie.



NALEWKA Z ALOESU – stosowana jako środek wspomagający trawienie oraz zewnętrznie do leczenia skaleczeń, zadrapań i pęknięć naskórka. Rozgnieść i wycisnąć sok z liści aloesu (kwiat na trzy dni przed ścięciem liści powinien stać w ciemnym miejscu) i zalać spirytusem w proporcji 1:1. Przelać do ciemnej butelki i przechowywać w lodówce



NALEWKA Z OWOCÓW DZIKIEJ RÓŻY I GŁOGU – działa wzmacniająco i w miażdżycy (rozszerza naczynia krwionośne). 500 g owoców dzikiej róży i głogu zalać 250 g spirytusu i odstawić na 7 dni. Stosować po 30 kropli na pół szklanki wody.



NALEWKA Z SZYSZEK CHMIELU - oczyszcza płuca. Szyszki chmielu kupić w sklepie zielarskim. 50 g szyszek zalać szklanką 70% spirytusu. Odstawić na 10 dni, przecedzić. Pić trzy razy dziennie po łyżeczce.

 

SZUKAJ

NASZE GAZETY

OGŁOSZENIA

NASZE SERWISY

Autogielda  Odjazd  M2 Planeta zwierząt  Erotyka

Redakcja: zdrowieiuroda@autogielda.pl

Copyright © 2008 Autogielda - M. MAJSKI, J. STYRNA - SPÓŁKA JAWNA