zobacz:  przerywnik.pl   autogielda.pl   e.autogielda.pl

Poniedziałek, 20 Listopada 2017, Imieniny obchodzą: Edyta, Edmund, Anatol

ds

NAPISZ DO NAS

Napisz do nas - w każdej sprawie związanej ze zdrowiem i urodą

zdrowieiuroda@autogielda.pl

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE

NAJNOWSZE

Zatrzymać młodość (26-03-2009)

Czy wiemy, co jemy? (26-03-2009)

Uroda twarzy (26-03-2009)

Piękne i jędrne pośladki (26-03-2009)

Muzykoterapia (26-03-2009)

Co daje sport (26-03-2009)

Czy wiemy, co jemy?

Magdalena Orlicz


Cukier, sól, tłuszcze trans, tłuszcze nasycone

Organizacja światowa WHO alarmuje: nasza dieta zawiera za dużo kwasĂłw tłuszczowych trans, tłuszczĂłw nasyconych, cukru i soli. Spożycie tych składnikĂłw w wielu krajach w tym w Polsce jest za wysokie.



Wszystkie wymienione wyżej składniki są w naszej codziennej diecie. SĂłl kuchenne jest składnikiem sodu, ktĂłry jest konieczny organizmowi do przyswajania pitej wody i prawidłowej pracy mięśni. Cukier i tłuszcze są źrĂłdłem energii, jednak spożywane w nadmiarze szkodzą.



SĂłl

Jest konieczna dla naszego organizmu, ale nie wolno przekraczać dawki dziennej. Spożywana w nadmiarze przez osoby z nadwagą, palące papierosy, pijące alkohol, mające na co dzień mało ruchu, powoduje nadciśnienie, a w końcu do udaru mĂłzgu, zawału serca czy choroby nerek. Pamiętajmy! SĂłl jest we wszystkich produktach gotowych i przekąskach, ktĂłre jemy podczas dnia na tzw. mieście. Dzienne dawka spożycia soli to maksymalnie 1 lub niecała płaska łyżeczka do herbaty.

Człowiek potrzebuje tylko 48 godzin, aby odzwyczaić się od nadmiernego solenia. Zacznij stopniowo zmniejszać dawkę, a szybko się przyzwyczaisz. Jeśli gotujesz sama, tym łatwiej ci będzie to zrobić. Jeżeli jesteś mężczyzną, powiedz żonie, aby zmniejszyła dawkę soli.



Cukier

Ten używany na co dzień to węglowodany i jest źrĂłdłem energii. Cukry naturalne w żywności stanowią połowę spożywanych węglowodanĂłw. Pozostałe to dodane podczas produkcji lub przygotowania jedzenia.

Nadmierne spożycie cukru jest przyczyną prĂłchnicy i prowadzi do otyłości. Można ograniczyć spożywanie cukru dodanego w przygotowaniu poprzez zastąpienie słodkich przekąsek czy deserĂłw, owocami i warzywami, ktĂłre oprĂłcz zawartości cukru mają też cenne składniki mineralne, błonnik i witaminy.

Dobrym sposobem dostarczania energii organizmowi jest spożywanie produktĂłw skrobiowych bogatych w błonnik, czyli pełnoziarnisty chleb, kasze, ciemny ryż, makaron z pełnej mąki, nie zwykły!

Uwaga! 1 kostka cukru dziennie( 15 - 20 kcal) ponad normę, powoduje przyrost masy ciała o 1 kg w ciągu roku.



Tłuszcze nasycone

Trzeba wiedzieć, że rodzaj tłuszczu i jego wartość żywieniową można ocenić po zawartości w nim ilości nasyconych kwasĂłw tłuszczowych czy trans. Tłuszcz zawierający dużą ilość kwasĂłw nasyconych jest zły. Natomiast ten, ktĂłry jest bogaty w jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe jest kwasem dobrym. Wszystkie tłuszcze roślinne są dobre dla naszego organizmu, natomiast tłuszcze pochodzenia zwierzęcego są złe i powinny być mocno ograniczane. Nasycone kwasy tłuszczowe podwyższają stężenie cholesterolu we krwi, co prowadzi do choroby niedokrwiennej serca, czyli do miażdżycy.

Aż 60 % PolakĂłw ma podwyższony poziom cholesterolu, a 40% choruje na nadciśnienie tętnicze. Zalecana maksymalna dzienna dawka tłuszczu to 60 g, a dawka nasyconych tłuszczy (czyli szkodliwych) do 20 g dziennie.

Uwaga! Dobre i złe tłuszcze łatwo odrĂłżnić. Im twardszy jest tłuszcz w temperaturze pokojowej, tym więcej zawiera nasyconych, szkodliwych kwasĂłw tłuszczowych. Oleje roślinne i produkty je zawierające są dobrym źrĂłdłem wielo- i jednonienasyconych kwasĂłw tłuszczowych.



Tłuszcze trans, czyli to co nam szkodzi najbardziej

Mamy trzy rodzaje kwasĂłw tłuszczowych, ktĂłre są głĂłwnym składnikiem tłuszczĂłw. Są to nasycone, wielo- i jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Czwarty rodzaj kwasĂłw to przerobiona forma kwasĂłw nienasyconych, czyli kwasy TRANS.

Trans podobnie jak kwasy nasycone podwyższają stężenie cholesterolu.

Wszystkie tłuszcze, ktĂłre spożywamy powinny stanowić do 30% składnikĂłw diety dziennej. Jednak tylko 10% powinny stanowić tłuszcze nasycone a reszta powinna pochodzić z tłuszczu właściwego, czyli jedno i wielonienasyconych kwasĂłw tłuszczowych.

Ważne dla organizmu jest też spożycie tłuszczĂłw nienasyconych typu omega 3 i omega 6 oraz ograniczenie spożycia tłuszczĂłw trans ( dzienne dozwolone spożycie to 2g).

Olej z oliwek, rzepakowy i z pestek winogron także olej ryżowy mają działanie bardzo dobre dla organizmu, stanowią jeden z elementĂłw profilaktyki zdrowotnej, przeciw miażdżycowej i przeciwzawałowej.

Do smażenia i pieczenia polecany jest olej ryżowy i rzepakowy. Unikaj stosowania margaryny i masła, a także gotowych produktĂłw spożywczych, ktĂłre zawierają niezdrowe tłuszcze. Jak to sprawdzić? Po prostu czytaj składniki na opakowaniu i oznaczenia. Każde pudełko ciasteczek czy słodki batonik, bułka, gotowe ciasto czy przygotowana i zamrożona potrawa, zawiera szkodliwe dla organizmu tłuszcze. Tak jak zbyt duże ilości mięsa wieprzowego i tłustych wędlin.

Co zatem jeść, by być zdrowym? Czytaj o tym w artykule zasady zdrowej żywności.

 

SZUKAJ

NASZE GAZETY

OGŁOSZENIA

NASZE SERWISY

Autogielda  Odjazd  M2 Planeta zwierząt  Erotyka

Redakcja: zdrowieiuroda@autogielda.pl

Copyright © 2008 Autogielda - M. MAJSKI, J. STYRNA - SPÓŁKA JAWNA